Pictură

Arta este mesaj, idee, stare completă transmisă prin linii, forme și culori.

Un mesaj cu conținut plastic social, filosofic, religios sau moral, nu poate decât să întregească valoarea unei lucrări de artă, urcând-o spre operă de artă.

Este deasupra noatră, este, de fapt, pe același nivel cu măreția.

Elevii Cercului de Pictură, prin prezență,  prin exercițiul făcut cu dăruire și prin lucrul lor finit, încearcă și reușesc de cele mai multe ori să atingă scopul pentru care depun pasiune: răspândesc frumosul, binele și adevărul, armonia cu valoarile sale, echilibrul cu fațetele pozitive și calitățile omului devenit complet. Cu alte cuvinte răspândesc prin ei înșiși sau prin alții ca ei, valorile și capacitățile omului întreg.

Nu știu dacă e mult sau puțin,…dat e perfect.

Dacă, prin frumuseţea imprimată lucrărilor lor de artă, reușesc să  sădească  germenii  armoniei estetice, morale şi afective cuprinse de spiritul uman – la nivel particular – şi apoi în societate – la nivel național/universal – atunci frumuseţea acestora va tinde spre desăvârşire. Când lucrarea de artă  dobândeşte puterea de a revărsa/ transmite/ promova  compasiune, înțelegere, profunzimea spiritului, în relaţiile interumane şi de a restabili adevărul pe scara valorilor, atunci elevii cercului de Pictură urcă spre devenire artistică.

Ce face Arta Plastică?

Răspunsul e simplu pentru unii ca noi, dar în același timp, pentru ceilalti,  e cât se poate de complex:

IMPLICĂ

PRIN ARTA PLASTICĂ SE REUȘEȘTE CREȘTEREA IMPLICĂRII ELEVILOR

Prin implicare în momentele creative, Arta vine spre elevi cu recompense valorice imediate, le evidențiază și focusează realizările lor pozitive, le dezvoltă creativ ideile concrete și le facilitează comunicarea și colaborarea dintre ei. Arta oferă multe oportunități pentru ca elevii să poată să-și demonstreze abilitățile prin performanță autentică validată de recunoaștere. Exercițiile specifice Artei Plastice le permit elevilor să-și dezvolte încrederea și să învețe cum să gândească pozitiv despre ei înșiși și despre tot ce-i înconjoară.

INVAȚĂ

PRIN EXERSAREA ȘI IMPLICAREA ÎN REZOLVAREA EXERCIȚIILOR CREATIVE ELEVII ÎNVAȚĂ SĂ-ȘI NUANȚEZE OBICEIURILE, COMPORTAMENTELE ȘI SĂ-ȘI ÎNMULȚEASCĂ ATITUDINILE POZITIVE

Climatul pozitiv din școli este, cu siguranță, ajutat prin promovarea momentelor care implică manifestările estetice ale Educației artistice. Când școlile integrează arta în curriculum are doar de câștigat, acel câștig care se bazează pe o structură valorică autentică. Exersarea și învățarea parcurgerii realizării unei lucrări de artă, îi ajută pe elevi să realizeze că pașii mici, practica pentru îmbunătățire și diversificare artistică, să fii persistent și răbdător, sunt atribute importante pentru dezvoltarea lor. Elevilor le crește încrederea în sine pe măsură ce reușesc lucruri care nu vin ușor. Învățarea unei discipline artistice îi ajută pe elevi să-și dezvolte caracterul și personalitatea.

DEZVOLTĂ

ARTA SPOREȘTE CREATIVITATEA

Arta Plastică prin exersarea temelor și a tehnicilor specifice dezvoltă creativitatea, una dintre cele cinci abilități de top pe care angajatorii le caută în secolul 21. Educația bogată în artă performează mai bine la evaluările de creativitate decât cei care primesc o educație cu puțină artă sau deloc. De exemplu, elevii care practică și exerseaăa prin artă arată mai multă flexibilitate și adaptabilitate în gândire decât colegii lor. Orele de Artă Plastică oferă un mediu minunat pentru intensificarea creativității, care este o abilitate importantă și necesară într-o lume schimbătoare.

FORMEAZĂ

ARTA PLASTICĂ LE AMPLIFICĂ ALEVILOR  ABILITĂȚILE ȘI GÂNDIREA CRITICĂ

Prin artă, copiii învață să observe, să interpreteze, să vadă diferit și mai multe perspective, să analizeze și să sintetizeze. Într-o lume unde elevii trebuie frecvent să străbată o mare de informații pentru a determina care merită încredere și care sunt relevante unui anumit subiect, abilitățile de gândire critică sunt esențiale în pregătirea pentru facultate și pentru învățarea pe tot parcursul vieții.

IMBOGĂȚEȘTE

ARTA EXTINDE ȘI ÎMBOGĂȚEȘTE ÎNVĂȚAREA ALTOR SUBIECTE

Pictura, proiectele grafice și desenele, precum acelea făcute de inventatori și ingineri, complementează învățarea despre principiile și inovațiile științifice și tehnologice. Un raport realizat de ”Americans for the Arts” susține că tinerii care sunt expuși regulat la artă ( de trei ori pe zi, trei zile pe săptămână) sunt de patru ori mai predispuși să fie recunoscuți pentru realizările academice, să participe la competiții de matematică și știință sau să câștige un premiu pentru scrierea unui eseu sau a unui poem.

SENSIBILIZEAZĂ, CLARIFICĂ, NUANȚEAZĂ

DEZVOLTAREA SINELUI ESTE PREMIUL

Noțiunile complete ale Artei îi învață pe elevi despre frumos, frumusețe, proporții și grație. Elevii pot examina conflictul, puterea, emoția și viața în sine. Puterea artei este abilitatea sa minunată de a ne aduce bucurie, de a ne ajuta să înțelegem tragedia, de a promova empatie și de a face cuvintele scrise să prindă viață.

ADUNĂ

…ÎN ECHIPĂ

Exersarea metodelor de realizare artistică a unui subiect al artei le dă posibilitatea  elevilor să experimenteze cum se simt să fie în rolul unui membru activ al unei comunități și să lucrezi ca o echipă pentru a determina și atinge un țel comun. Elevii învață să înțeleagă diferențele și diversitatea și realizează felul în care munca în echipă contribuie la o performanță minunată.

MOTIVEAZĂ

EDUCAȚIA ARTISTICĂ CREȘTE CAPACITATEA DE A FI LIDER

S-a dovedit că Arta prin propunerile tematice pe care le face și prin metodele sale pentru a căuta răspunsuri diverse și unice,  dezvoltă abilități de lideri, inclusiv în luarea deciziilor, ajută la construirea unei strategii autentice, îi învață pe elevi planificarea și reflexia.

 

„Să iubeşti frumuseţea înseamnă să zăreşti lumina.”

Victor Hugo

 

Să căutăm împreună acea sclipire care poate să-l îndrume pe elev pentru a dovedi  pasiune pentru artă şi pentru frumos.

Odată sădit, acest sâmbure al aspiraţiei pentru sublim, va creşte minunat.