Orientarea sportiva (sau orientarea in alergare) / orientare turistica, a devenit un sport raspandit pe tot globul, devenind o preocupare importanta pentru copii si tineri care manifesta un interes din ce in ce mai crescut si cu impact deosebit asupra sanatatii si a dezvoltarii laturii practice.

Orientarea turistica si sportiva are rol important in dezvoltarea armonioasă a copiilor. Acestea reprezintă o excelentă îmbinare între programe culturale, educative și multe activități în aer liber. Aici, copiii vizitează anumite obiective turistice, desfășoară activități de dezvoltare personală, fac drumeții, se inițiază în tehnici de orientare si supravetuire în pădure, învață să construiască, în echipă, adăposturi având ca materiale din natură crengi și frunze, socializeaza , pretuiesc valori. Reușesc, astfel, să-și pună în valoare abilitație și să-și cultive propriile talente.

Lucrând în echipă, își dau seama că reușita ține de alegerea, în prima instanță, a unui “căpitan” care să conducă pe întreaga activitate, de o bună colaborare și de o maximă implicare a tuturor celor prezenți în rezolvarea unei sarcini. Totodată, părerea celor din echipă este importantă, iar decizia luată trebuie să fie în raport cu nevoile existente în anumite situații. Copiii reușesc împreună să treacă peste momente dificile și, în cazul unor competiții, acceptă, cu fruntea sus, înfrângerea, fără a încerca să găsească vinovați sau se bucură cu toții de victorie, încurajându-se unul pe celălalt și fiind mândri de munca lor.

Copiii primesc lecții practice în care învață cum să devină independenți și să aibă încredere în propriile forțe, sa protejeze natura si sa dezvolte o atitudine ecologica fata de mediul inconjurator.

Se realizeaza acţiuni instructiv-educative specifice, prin care se aprofundează şi se diversifică cunoştinte, se formează, se dezvoltă şi se exersează competenţe potrivit vocaţiei şi opţiunii copiilor şi se valorifică timpul liber al copiilor prin implicarea lor în proiecte educative.