Home Arhiva Concurs Național de Artă populară și Creație literară "Masti populare" 2012
Concurs Național de Artă populară și Creație literară "Masti populare" 2012 PDF Imprimare Email
Scris de Administrator   
Miercuri, 05 Decembrie 2012 15:27

I. CONSIDERAȚII GENERALE

Concursul Național „MĂȘTI POPULARE TRADIȚIONALE” este organizat de Cercul de Artă textila și cercul de Creație Literară de la Palatul Copiilor Vaslui. Acţiunile iniţiate în cadrul proiectului au ca scop diversificarea activităților de timp liber ale copiilor și oferă posibilitatea de a cultiva în rândul acestora sentimentul de admiraţie și de respect faţă de valorile estetice din creația populară, tradițională romaneasca si este  înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale al M.E.C.T.S. 2012, la secțiunea Folclor, Traditii, Obiceiuri, pag. 9, pozitia 27.

OBIECTIVE

1. Antrenarea unui numar cât mai mare de elevi în culegerea și prelucrarea unor informații privind specificul local și in realizarea unor măști populare și a unor creații literare, respectând tradițiile zonei.

2. Cunoașterea principalelor tipuri de meșteșuguri populare tradiționale practicate în decursul timpului și a formelor specifice de creație literară (doina, basmul etc.)

3. Familiarizarea cu tradiițiile seculare transmise din batrani.

4. Formarea deprinderii de a lucra în urma unui studiu, a unor cercetări de teren. Formarea deprinderii de a crea liber, pornind de la modele tradiționale.

5. Oferirea unor oportunități de afirmare și de punere în valoare a personalității creatoare a elevilor, în special a celor din mediul rural.

6. Valorificarea pregătirii estetice acumulată la orele de educație plastică din sistemul formal și non-formal și a veleităților creatoare.

7. Îmbunătățirea relațiilor de colaborare dintre elevi și profesori din mediul școlar și extrașcolar.

II. REGULAMENT DE CONCURS

La concurs sunt invitaţi să participe elevi care frecventează cercurile de profil din cluburile şi palatele copiilor, precum și cei din şcoli şi licee din ţară.

Concursul se desfăşoară pe patru secţiuni:

1. Măști populare tradiționale

2. Măști stilizate

3. Creație literară

La fiecare secţiune a concursului lucrările vor fi jurizate pe categorii de vârstă:

5 - 7 ani, 8 - 10 ani, 11 - 14 ani, 15 - 18 ani

Lucrările pot fi rezultatul unui efort individual sau a unui grup de elevi.

Numărul de lucrări: 3-5 lucrări pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă.

Fiecare lucrare va avea menţionat pe verso :

- Titlul lucrării;

- Vârsta şi unitatea şcolară de unde provine;

- Localitatea;

- Profesor îndrumător.

Lucrările vor fi trimise prin poştă la adresa: Palatul Copiilor Vaslui, str.Stefan cel Mare, nr.62, cod 730171, până cel tarziu la data de 10 decembrie 2012.

La secțiunea creație literară vor fi acceptate eseuri originale despre un obicei, tradiție de Crăciun sau Anul Nou, specific zonei și poezii tradiționale (colind, urătură). Acestea vor fi premiate independent de celălalte secțiuni. Fiecare participant va trimite un eseu de cel mult cinci (5) pagini sau/și trei (3) poezii tradiționale.

4. Media

La această secțiune se vor accepta prezentări powerpoint cu poze pe teme folclorice și înregistrări video cu obiceiuri tradiționale românești (în care vor apărea copiii participanți). Se va preciza la finalul clipului sau a prezentării sursa imaginilor sau înregistrării precum și elevii și profesorii implicați în proiect. Nu vom accepta lucrări cu poze neoriginale sau înregistrări video care fac obiectul legilor copyright-ului.

Lucrările premiate nu vor fi returnate. Dacă solicitați acest lucru, introduceti în colet contravaloarea expedierii.

Lucrările premiate vor fi expuse la Casa Corpului Didactic Vaslui.

Juriul va fi format din:

- specialiști in domeniile folclor, arte și literatură;

- președinte - inspector “Arte”;

- vicepreședinte - reprezentant al Centrului Județean de Conservare și Valorificarea Tradiției și Creației

Populare;

- membri - profesori de specialitate.

Criteriile de evaluare a lucrărilor sunt: originalitatea, sugestivitatea, calitatea execuției, valoarea estetică, respectarea tehnicilor și materialelor traditionale, creativitatea, respectarea formelor de creație literară specific tradiționale.

Lucrările cele mai bune, jurizate în funcție de criteriile stabilite, vor fi premiate.

Mediatizare : presa scrisa, pagina web a Palatului Copiilor Vaslui, comisii metodice, consilii profesorale, comitet de parinti, CCD, platforma de comunicari dedicata cadrelor didactice eTwinning si iTeach, revista concursului, prezentarea la principalele posturi de radio-tv, interviuri cu concurenti, profesori, parinti,  participanti la eveniment; editarea de broşuri şi pliante cu programul concursului; tipărirea de afişe şi amplasarea acestora, în locuri de interes, cu ajutorul voluntarilor sau din rândul concurenţilor etc.

Parteneri media: Obiectiv de Vaslui, Monitorul de Vaslui, Vremea Noua Vaslui, Meridianul Vaslui, Informatorul Moldovei,  Evenimentul Regional al Moldovei,  Impact TV Vaslui, Antena 1 Vaslui, V24 TV Vaslui, TV Total Vaslui, TVR Iasi, Radio Unison Vaslui, Radio Iasi etc.

Taxa de participare este de 10 lei/ lucrare, expediata odata cu coletul.

Insușirea și respectarea acestui regulament sunt obligatorii pentru toți partenerii proiectului.

Informatii suplimentare pot fi obținute de la Palatul Copiilor, la tel./ fax

0235313512, e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Organizatori:

Cercul de Artă Textilă:       prof. Mirela Nistoroschi

Cercul de Creație Literară: prof. Adrian Gherghe

 

Regulamentul se poate descarca de aici

Ultima actualizare în Miercuri, 27 Martie 2013 22:34